Laravel’de Dizinler

09/07/2019 0 Yazar: RAGNAROK

Laravel +5 dizin yapısı laravel 4’e göre farklılıklar bulunmaktadır. Dizin yapısında yapılan değişiklikler laravel 4 kullanıcılarının alışmışlığı bir kenara bırakıp yeni bir framework gibi gözükmesine sebep olmuştur. Şimdi sizlere Laravel Dizin yapısının nasıl olduğu gösterelim.

App: Bu Klasör altında Model,Controller olmak üzere projenizin temel bileşenleri bulunmaktadır.Ayrıca Servis Sağlayıcıları(Providers),Exceptions(Kural Dışı Durumlar 403,404,500 gibi sayfa yönlendirmeleri) bu Klasör altında yer almaktadır.

Bootstrap: Framework ayarlarınız bu klasör altında yer alır. Cache, dosya optimizasyonları v.s  bu klasör altında bulabilirsiniz.

Config: Uygulama ayarlarını yapılandırma dosyalarını bu klasör altında bulabilirsiniz.Temel ayarları, Mail ayarları, veri  tabanı ayarları gibi bir çok ayar dosyasına bu klasör altında yer almaktadır.

Database: Laravel Nedir? Yazımda da belirttiğim gibi Migration ve Seeder yani veri tabanı için veri girişi tablo oluşturma ayarlarını bu klasörden yapabilirsiniz.

Public: Projenizin ana dizin dosyası burasıdır. Tüm istekler bu klasöre gelir bu dizinde ayrıca Javascript, Css, Sitemap ve diğer google için gerekli dosyaları bulabilirsiniz.

Resource:  MVC mimarisinin View işlemini burada bulabilirsiniz. Rota(Route) için bir view dosyasına ihtiyaç vardır. Bu view dosyasını burada tutulmaktadır.Ayrıca LESS, SASS ve Javascript dosyalarınızı burada bulundurabilirsiniz.

Routes: Projenizde bulunan rota dosyalarını burada bulabilirsiniz. Web.php, Api.php, Console.php, Channel.php . Bu dosyalar adından da anlaşıldığı gibi web sitesi için bir rota oluşturmak istiyorsanız Web.php içerisine Api. İçin ise Api.php içerisine kodlarınızı yazabilirsiniz.

Storage: Bu dizinde view içinde derlenmiş bilgileri tutar. Dosya olarak tutulan sessions,cache ve log bu dosya içerisinde yer alır.

Tests:Adından anlaşıldığı gibi projenizde deneme aşamasında yaptığınız tesleri işlemlerini burada bulabilirsiniz. Test için PHPUnit Framework yapısı kullanılmaktadır.

Vendor: Composer ile indirilen yazılım paketlerini bu klasör altında bulabilirsiniz.Otomatik olarak indirilen klasörlerden oluşur.

.env: Veri  tabanı bağlantısı, mail ayarları, ve diğer ayarlamalarınızı yapabileceğiniz bir config dosyası diyebiliriz.

Biz bu dizinlerden en çok App, Resource, Routes bölümlerini kullanacağız.